Biografie

Willemijn

Geboren in Zuidland, provincie Zuid-Holland en sinds 1974 wonend in Woerden, provincie Utrecht.
Willemijn heeft vooral in haar jeugd veel getekend. Na 5 jaar les gehad te hebben in tekenen en technieken van kunstenares/lerares Corrie Moeliker, heeft ze zich daarna op ander creatief gebied ontwikkeld, o.a het schrijven van gedichten, wat resulteerde in 1997 tot een nominatie voor PoweZeist, diverse opnames in verzamelbundels, magazine‘s, kranten, optredens op verschillende podiums en deelname aan exposities.
Ze was een aantal jaren een actief lid van de ‘Dichters Groep Woerden’. Zij kon veel van haar gevoelens kwijt in haar gedichten.

In 1997 zijn er enkele gedichten van haar bij foto’s van Martin Smit geëxposeerd in: Het Kunstencentrum ‘Het Klooster’ en in ‘De Kunstuitleen’ te Woerden, dit in het kader van ‘De Nacht van de Poëzie’. In 1999 was er: ‘De tweede Nacht van de Poëzie’ en werkte ze opnieuw mee aan een expositie. Deze keer: ‘Dichter bij Kunst’, oftewel ‘Poëzie bij Kunst’. Gedichten van leden van de Dichters Groep Woerden, bij schilderijen van  leden van de Kunstkring Woerden.
Ze werkte daarin samen met kunstenaar Roel van der Bij. Tot beider verrassing bleek een aantal schilderijen van Roel naadloos aan te sluiten bij verschillende gedichten van Willemijn. Wat Roel bedoeld had in zijn schilderijen, bleek Willemijn verwoord te hebben in haar gedichten. Na de expositie in het Kunstencentrum en de Kunstuitleen gingen de gedichten van Willemijn mee naar de expositie van Roel in: ‘Het Glazen Huis’ in het Amstel park te Amsterdam.
Als afronding van de samenwerking met Roel van der Bij, heeft Willemijn een aantal van haar gedichten, samen met zelfgekozen muziek, op een CD gezet. De titel ‘Overgave’ slaat zowel op een gedicht van Willemijn als op het bijbehorende schilderij van Roel en betekent voor Willemijn het begin van een nieuw ingeslagen weg.

Door het intensieve contact met de diverse kunstenaars, ze zat nl zelf in de werkgroep, ontstond bij Willemijn het verlangen om haar gevoelens en creativiteit meer beeldend weer te geven en ze begon weer regelmatig te schilderen.
Vanaf 1999 tot 2014 heeft ze zich aangesloten bij een groep rond kunstenaar Leo Borsboom ‘Kijk op kunst’, om zich verder te bekwamen in tekenen en schilderen.
Ook volgde ze vanaf 2001 jaarlijks workshops in Beeldhouwen bij kunstenaar Riet Kolenberg en vanaf 2013 bij Gaëtane Scholten van Arte ateliers. Vanaf 2016 is daar boetseren naar model, via de Kunstkring, bijgekomen.

Willemijn schildert vanuit haar gevoel. Haar werk heeft soms wel figuratieve invloeden, maar ze creëert daarin haar eigen wereld van kleur, sfeer en regels. Ze noemt het wel ‘haar innerlijke verbeelding’, een zoektocht naar de ziel van het schilderij.  Haar vorm is een mix van expressionisme en magisch realisme. Ze wil zich ook niet vastleggen in een vaste vorm, maar schilderen wat haar op dat moment bezig houdt. Ze schildert met krachtige kleuren, waarbij ze ook regelmatig het paletmes gebruikt en experimenteert soms met collages. Willemijn werkt zowel in acryl, (zowel op doek als papier), pastel en inkt. Maar vooral acryl op doek, soms in combinatie met een andere techniek, heeft haar voorkeur.

Vanaf 2002 exposeert Willemijn regelmatig zelfstandig, soms in combinatie van haar eigen poëzie, waarbij ze vanaf 2006 ook haar vleugels naar Oostenrijk uitslaat en dan wel naar de stad Graz in Steiermark. Na een aantal kleine exposities had ze in oktober 2008 daar haar eerste officiële expositie ‘Skulptur & Bild’ samen met kunstenaar Sandor Csok (een Hongaarse beeldhouwer die in Graz woont), bij Kulturverein Murvorstadt. In maart 2014 had Willemijn in Galerie van Slagmaat haar solo expositie ‘Kleurrijke Verbeelding’. Ze vertoonde daar een aantal van haar beelden, maar vooral schilderijen, sommige vergezeld van haar eigen gedichten. Deze schilderijen, gedichten en beelden hebben voor haar een bijzondere betekenis en vormden samen haar eigen verhaal. In 2015 heeft Willemijn zich aangesloten bij De Kunstkring Woerden. Via de Kunstkring heeft ze een nieuwe passie  ontdekt n.l. boetseren naar model.

Willemijn exposeert regelmatig samen met leden van de Kunstkring bij Galerie van Slagmaat en in de Bibliotheek.  Van 20 oktober t/m 11 november 2017 was er bij Galerie van Slagmaat in Woerden, de Expositie ‘4770’ te zien. 6 Leden van de Kunstkring, Lia van Kesteren, Elly De Wachter, Betsy van der Weij, Sietse Goverts, Tineke Hoepman en Willemijn Onrust, exposeerden gezamenlijk in deze voor hun bijzondere expositie. Van 15 september t/m 26 oktober 2018 was er de gezamenlijke expositie van 12 leden van de Kunstkring Woerden met 9 leden van CreARTiv In het stadhuis van de gemeente Steinhagen in Duitsland. Willemijn was een van de exposanten. De expositie werd geopend door Burgemeester  Klaus Besser. Van deze en andere exposities kunt u meer lezen via Home en foto’s bekijken onder exposities.

Van april t/m eind november 2019 was er het project “Horizon”. Kunstkring Woerden, Kunstkring Rotterdam-Alexander en Kunstkring Voorne hielden een gezamenlijke Expositie, met als thema: “Wat bepaald jouw Horizon”. Van iedere Kunstkring werden 10 werken van betreffende kunstenaars uitgekozen en gezamenlijk geëxposeerd. Het werk van Willemijn was er een van.  De expositie werd eerst in Romeynshof in Rotterdam Ommoort, daarna in De Bibliotheek in Woerden en als laatste in Brielle tentoongesteld, waar het op 30 november tijdens een Finnisage door burgemeester Gregor Rensen werd afgesloten.